A nemet mondás tudománya

Húzd meg a határokat!

Nemet mondani azt jelenti, hogy megteszek valamit, amit valójában nem akarok, nem érzem magam jól közben, és mindezt azért teszem, mert félek. Félek:

  • attól, hogy mit gondolnak mások
  • attól, hogy ha nem teszem meg nem fognak szeretni,
  • attól, hogy veszekedni fogunk, kritika ér és sértődés lesz

Pedig azok az emberek, akik igazán minket szeretnek, és akiknek valójában fontos vagyunk, azt fogják támogatni, hogy mi önmagunk lehessünk. Akik igazán ránk figyelnek, el fogják fogadni azt az érvelést, hogy másra szeretnék fordítani az időnket, energiánkat.

Nézzünk példákat!

Reggelente mikor munkába indulok, a szomszéd mindig kitalál valamit. Megkér, hogy vegyek le neki valamit a polcról, amit nem ér el. Igazából nem is akarom megtenni, de megteszem, viszont így elkések miatta a munkából. Nem merek szólni, mert félek attól, hogy kibeszél majd a lépcsőházban a többi lakónak, hogy még erre sem vagyok képes.

A főnököm megkér, hogy maradjak bent, fejezzek be egy sürgős munkát és bár tudom, hogy a családom vár, én mégis bent maradok. Érzem, hogy nekem ez már sok, de ennek ellenére mégis bent maradok, megcsinálom, mert félek attól, hogy rossz szemmel néz rám.

Lássunk, mi történik, ha valójában nemet mondunk?

Ha a szomszéd néninek elmondjuk, hogy sietünk, és ha nem érünk be, a főnökünk megszól vagy kirúg, akkor vagy megért minket és nyert ügyünk van, vagy pedig felháborodik és kibeszél minket. Hosszútávon az első esetben csak nyertünk, utóbbinál viszont rá kell jönnünk, hogy egy ilyen emberre nem áldozunk több energiát.

A munkahelyeden a főnököddel közölheted, hogy a mai nap nem jó, mert a családdal szeretnél lenni, ha ezt a főnököd nem érti meg, lehet, nem is ez a legjobb munkahely a számodra.

Fontos hogy lássuk meg a határainkat. Hol van az a vonal, amikor már átengedjük másoknak az irányítást, amikor már nem a saját életünket éljük. Észre kell vennünk magunkon, amikor a segítség már nem önzetlen, hanem kényszer. Ott, akkor, ki kell állnunk magunkért és meg kell tanulni nemet mondani. Ha ez sikerül, akkor megtapasztalhatjuk, hogy milyen nagymértékben növeli meg ez az önbizalmunkat, hiszen ez által elkezdjük szeretni és tisztelni magunkat.