Konfliktusok és a bennük rejlő lehetőségek

"A béke nem a konfliktus hiánya, hanem a konfliktus kezelésének képessége." (Dan Millman)

A konfliktusokra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint valami rossz dologra, amit el kell kerülni, és minél hamarabb meg kell szüntetni, hogy helyreálljon az eredeti rend. A konfliktusoknak azonban számos haszna is van, és ha már beférkőzött az életünkbe, nézzük meg milyen jó dolgot tudunk belőle kihozni.

Íme 5 dolog, ami a konfliktusokban rejlő lehetőségekről árulkodnak!

1. Önismeretünket fejleszti

A konfliktus akkor tud igazán mélyre menni, ha átmegy érzelmi síkra, vagy személyeskedésbe. Érdekes önismereti kérdés vethet fel hogy ezek a személyeskedések, miért érintenek meg? Honnan erednek? Miért fájnak? Lehetséges, hogy azért ütnek meg ezek a szavak, mert legbelül igaznak tartom és a másik szembesített vele?

2. Világossá válik, hogyan viselkedik a másik fél a konfliktusban, ami segítheti a kapcsolatom működését

Vannak, akik vádaskodnak, vannak, akik mint egy tornádó végigsöpörnek mindenen és mindenkin, vannak, akik inkább nem szólnak és lenyelik a frusztrációjukat, amíg be nem telik náluk a pohár. Bármi is legyen az ismerősöd konfliktuskezelési módszere, fontos tudnod, hogy hogyan reagál egy-egy konfliktusra, vagy a nehéz helyzetekre, hiszen nagy valószínűséggel legközelebb is ugyanúgy fog reagálni, ami hasznos információ számodra, hiszen el tudod dönteni, hogy egy ilyen helyzet hogyan, tudja előrevinni a kapcsolatodat vagy a munkádat.

3. Világossá válik, hogyan viselkedek ÉN a konfliktusban

Nem csak a másik emberről, hanem magunkról is rengeteg információt tudunk meg egy konfliktushelyzetben.
Nem csak a másik ember képes vádaskodni vagy végigsöpörni, mint egy tornádó, de mi magunk is. Mi is hajlamossal vagyunk lenyelni a problémáinkat, magunkba dühöngeni, nem beszélni a konfliktusokról vagy épp dühösen a másiknak esni csúnya szavakkal. Érdekes kérdést vethet fel, hogy vajon azzal a konfliktuskezelési módszerrel, amivel rendelkezünk, milyen képet alakítunk ki másokban? Mennyire hatékony? Mennyire tudunk a konfliktuskezelésünkkel jó kapcsolatot teremteni másokkal. Lehetne-e jobb? Szeretnénk-e egyáltalán hogy jobb legyen?

4. Kimondásra kerülnek az eddig rejtett érzelmek

A konfliktuskezelésre nincs egy egységes kezelésmód, ami tuti módszer lenne a főnöködre, a családodra és ismerősödre. Minden helyzet és minden ember, más és más. Az érzelmek, és a gondolatok kimondása felszabadít, a megfelelő módon való közvetítés pedig érthetővé teszi a fájdalmat, ami közelebb viheti az embereket egymáshoz.

5. A konfliktus előjel is: Eljött a változás ideje

Minél kényelmetlenebb egy helyzet annál több a konfliktus. Lehet, hogy az életedben lévő konfliktusok a változások előszelét jelenti?

Ha szeretnéd jobban megismerni önmagad, könnyben kommunikálni és sikeresebb lenni az életben, akkor olvass tovább: Az önbizalom márpedig fejleszthető!

Az asszertiv kommunikáció jelentősége az önérvényesítésben.